Choď na obsah Choď na menu
 


V St. Louis si uctili Demitru a Koroľova

10. 11. 2011

 

V St. Louis si uctili Demitru a Koroľova

ST. LOUIS – Tím St. Louis Blues nezabudol na pamiatku svojich bývalých hráčov Pavla Demitru a Igora Koroľova, ktorých si uctil pred utorkovým zápasom. Obaja boli medzi 45 obeťami leteckého nešťastia, ktoré sa stalo v Rusku počas septembra. 

Ceremoniálu sa zúčastnila pozoruhodná skupina ich niekdajších spoluhráčov, medzi ktorými nechýbali Brett Hull, Curtis Joseph, Geoff Courtnall, Keith Tkachuk, Reed Low, Bob Plager, Tony Twist, Kelly Chase, Scott Young a Jeff Brown. Tiež boli prítomní súčasný hráč Blues Barret Jackman a asistent trénera Scott Mellanby. 

Aj v radoch Chicaga Blackhawks sa našli osoby, ktoré boli obetiam blízke. Na ľade sme mohli vidieť trénera Joela Quennevillea a jeho asistenta Mikea Kitchena. V hale nechýbal ani niekdajší hráč St. Louis Jamal Mayers či Marián Hossa, ktorý patril medzi najbližších priateľov Pavla Demitru. Quenneville ho trénoval niekoľko sezón v St. Louis. 

„Skvelý chlap. Miloval som Pava, miloval som možnosť trénovať ho. Bol to jeden z tých hráčov, s ktorým sme mali dobré porozumenie, dobrý vzťah. Poznal som všetky znaky pri našej komunikácii bez toho, aby sme niečo povedali. Mohol sedieť na striedačke a pozrieť sa dozadu, keď chcel ísť hrať... a ja som ho tam pustil. Chcel v zápasoch robiť rozdiely. Mám rád hráčov, ktorí milujú strieľať góly a on bol súťaživým človekom, skvelým hráčom,“ povedal Quenneville. 

Ceremoniálu sa zúčastnila aj najbližšia rodina Koroľova, no Demitrova manželka s deťmi chýbali. Svoju neúčasť Mária Demitrová ospravedlnila a poslala tímu list, v ktorom stálo: „St. Louis bolo pre Pavla a mňa ako domov. Strávili sme tu sedem krásnych rokov. Pavol zvykol hovoriť, že svoje najlepšie roky v NHL zažil v St. Louis, pretože tu bolo všetko jednoducho perfektné – organizácia, fanúšikovia, hráči a ich rodiny.“ 

Demitra strávil v St. Louis osem sezón, počas ktorých odohral 494 zápasov. Strelil v nich 204 gólov a pridal 289 asistencií, aby spolu zaznamenal 493 bodov. V počte víťazných gólov (45) mu v historickom poradí tímu patrí druhé miesto. Celkovo je piatym najproduktívnejším „bluesmanom“ všetkých čias. 

Koroľov bol draftovaný Blues v roku 1992 a s tímom strávil dve sezóny. V 147 zápasoch v drese St. Louis zaznamenal 43 bodov za 10 gólov a 33 asistencií. V NHL odohral viac ako 700 zápasov, posledný v roku 2004. 

Hráči Blues odohrali zápas v dresoch, na ktorých bolo umiestnené malé číslo „38“, ktoré nosili obaja hráči. Tieto dresy budú venované do dražby, výťažok z ktorej poputuje na konto nadácie Demitra-Koroľov, ktorá bola vytvorená za účelom podpory mladých hokejistov zo sociálnej slabších rodín v zámorí i v Európe. 
 
Ľudia, ktorým sa to páči: 56
 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.